Buller och höga ljudnivåer

Buller är den miljöstörning som berör flest människor i Sverige. Vanliga källor till buller är väg- och spårtrafik, fläktbuller i fastigheter, ljud från grannar, industrier och byggnadsarbeten, medan diskotek och konserter ger upphov till höga ljudnivåer.

Störs du av buller i din bostad?

Vänd dig i fösta hand till den som orsakar bullret eller till din hyresvärd. Om problemet inte går att lösa den vägen kan du vända dig till miljöenheten. Vi bedömer situationen, ibland genom en indikerande bullermätning, och kan fatta beslut om utredningar och åtgärder. Om du är missnöjd med kommunens beslut kan du överklaga till länsstyrelsen.

I folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus Länk till annan webbplats. finns riktvärden som tillämpas vid bedömningen om bullret utgör en olägenhet för hälsan.

Buller från fläktar, installationer och industribuller

Industrier och andra verksamheter kan orsaka en del störande ljud. Det finns därför riktvärden som anger hur mycket det får bullra utanför verksamheten.

Riktvärdena för industribuller används också vid bullerstörning från värmepumpar, ventilationsaggregat utomhus med mera.

De riktvärden som gäller utomhus, vid till exempel bostäder, vård- och utbildningslokaler är följande:

  • Dag kl. 06-18 – 50 dB(A) ekvivalentnivå
  • Kväll kl. 18-22 – 45 dB(A) ekvivalentnivå
  • Natt kl. 22-06 – 40 dB(A) ekvivalentnivå
  • Helg (lör-, sön- och helgdag) kl. 06-18 – 45 dB(A) ekvivalentnivå

På Naturvårdsvårdsverkets hemsida Länk till annan webbplats. hittar du mer information om buller från industrier.

På Folkhälsomyndighetens hemsida Vägledning om buller och höga ljudnivåer Länk till annan webbplats. hittar du mer information om hur buller och höga ljudnivåer påverkar människors hälsa.