- Startsida
- / Kommun och politik
- / Folkhälsa
- / Hälsoveckan
- / Mat och matvanor
Mat och matvanor
Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.
Välj nyckelhålsmärkta livsmedel. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Nyckelhålet är Livsmedelsverkets symbol som hjälper dig att hitta mat med mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer och nyttigare eller mindre fett.
Snabba tips för att äta hälsosamt och näringsriktigt:
Börja med att göra en eller två förändringar under några av veckans dagar.
Det viktiga är att du hittar ett sätt som fungerar för dig.
- Ät mycket grönsaker, frukt och bär. Välj gärna rotfrukter, vitkål, blomkål, broccoli, bönor och lök.
- Är fisk och skaldjur två till tre gånger i veckan.
- Välj fullkorn när du äter pasta, bröd och gryn.
- Välj nyttiga oljor i matlagningen, exempelvis rapsolja och smörgåsfetter märkta med Nyckelhålet.
- Välj magra, osötade mejeriprodukter som är berikade med D-vitamin.
- Du som äter rött kött och charkprodukter, ät inte mer än sammanlagt 500 gram i veckan. Endast en mindre del bör vara charkprodukter.
- Minska mängden godis, kakor, glass och annat med mycket socker. Minska särskilt på söta drycker.
- Ät lagom mycket. Det vill säga, ät så att du får i dig lika mycket energi som du gör av med. Både för lite och för mycket kan leda till allvarliga hälsoproblem.