Eggvenalederna

Foto visar landskap längst Eggvenaleden

Upptäck ett fin vandring i ett varierat landskap i Eggvena. Här finns möjlighet att välja olika sträckning på leden.

Eggvenalederna går i Eggvena

En bra utgångspunkt är att börja vandringen vid Eggvena bygdegård, där det finns en skylt som visar vandringsleder i området.

Fakta om leden

Start och mål: Bygdegården i Eggvena. Leden är en rundtursled

Längd: Leden är en fin vandring, där man kan välja att gå olika sträckningar
Röd ledmarkering: ca 4 km
Gul ledmarkering: ca 1,6 km
Grön ledmarkering: ca 1,1 km

Ungefärlig tid: Beräknad vandringstid i lugnt tempo är beroende på om du väljer röd, gul och en grön sträckning som är en rundslinga som man kommer på när man gått en bit på leden. Beräkna en promenad i cirka 45 minuter - 2 timmar beroende på vilken slinga du väljer.

Röd och gul sträckning tar dig upp på Långfredagsberget och sedan vidare in i skogen, den röda leden går samman med grön markerad rundturssträcka i skogen för den som vill gå en kortare sträcka. Längst leden finns skyltar uppsatta med information och berättelser från bygden om torpargrunder, källa, utsiktsplats mm. En fin, och något kuperad promenad som passerar över Nossan samt där röd och gul led passerar Eggvena skola och Eggvena kyrka.

Markering: Leden har röd, gul och grön markering på stolpar, träd och pilar.

Svårighetsgrad: Medel till svår, med några mindre stigningar exempelvis upp på Långfredagsberget.

Terräng och framkomlighet: Framkomligheten ska vara god. Vandringen går i kuperad terräng mestadels på naturstig, kortare del av leden går på grusväg och på asfalt . För en person med normal kondition är nivåskillnaden inget problem.

Rastplatser: Rastplatser utmed leden finns vid Långfredagsberget, samt så finns det två bänkar vid Kärlekshyllan och ytterligare en bänk längst den röda leden med utsikt över Eggvena.

Utsiktsplatser: möjligheter till fin utsikt över bygden finns vid toppen av Långfredagsberget samt där leden går längst bergshöjden utmed röda leden. Båda har utsikt över Eggvena och Nossandalen.
Observera att utsikerna kan förändras med tid, när träd växer upp och utsikten på så vis blir skymd av träd.

Parkering: Eggvena bygdegård

Närhet till andra leder: Från Eggvenaleden, där den går en bit på vägen mot Jämnesjön kan man gå några kilometer och komma på Sju sjöars led. Följer man vägen ytterligare någon kilometer kommer man till Kärringleden som går runt Jämnesjön.

Vandringsledskarta: Eggvenalederna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (pdf)
Öppna Digital vandringsledskarta i Herrljunga GIS-portalen över Eggvenalederna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansvarig för skötsel av leden är:
Eggvena hembygdsförening/vandringsleder Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Kontakt: 0708 486811 (Lotta)