Friluftsområden

Det finns mycket att upptäcka i naturen runt om i Herrljunga. Vi har ett varierat utbud av friluftsmöjligheter runt om i kommunen.

Frliluftsliv - Välkommen ut i naturen.

Friluftsområden i kommunen är vid Mörlanda sportcenter, Skoghälla idrottsplats, Orraholmens friluftsområde samt Grästorpasjön och Haraberget där också flertalet vandringsleder passerar.

Mörlanda sportcenter och Skoghälla idrottsplats

Vid Mörlanda sportcenter i Annelund och Skoghälla i Herrljunga finns det elljusspår samt idrottsplatser, samt så utgår vandringsleder i båda dessa områden. Här finns planer för fotboll och på skoghälla också friidrottsytor. I Annelund finns det en även en konstgräsplan.

Orraholmens friluftsområde

Orraholmen är ett friluftsområde som ligger strax utanför Herrljunga tätort, här finns god möjligheter till vandringar längst med stigar i området, fågelskådning eller för att bara sitta ned en stund och njuta vid Orraholmssjön.

Vandringledsområdet Grästorpasjön

Vid Grästorpasjöns vandringsledsområde som sköts ideelt av Fölene navet, har föreningen iordningsställt grillplats och brygga och återuppbyggt en Fårahytta. Området är ett populärt område för vandring, då flertalet vandringsleder har sin utgångspunkt här eller passerar området. Tänk på att följa föreningens anvisningar, om grillplats mm. och kom ihåg att ta med egen ved eller grillkol om du tänkt grilla. Har du hund med dig, håll den kopplad.

Haraberget, Hembygdspark i naturskönt område

Haraberget är ett mindre berg i Herrljunga tätort, den ligger i närheten till ån Nossan, i sluttningen ned mot år finns Herrljunga hembygdspark med 15-talet äldre byggnader. Från Grindarna vid södra ingången finns en tillgänglighetsanpassad plattbelagd stig ned till dammen där det finns fikabord uppställda under sommarhalvåret. Vill du gå runt dammen finns en stig som tar dig runt. Herrljunga Trädgårdsförening har här också anlagt en fin örtagård att besöka. Grillplats finns vid spegeldammen som får användas av allmännheten. Ska du grilla kom ihåg att medtaga egen ved eller grillkol.

I Herrljunga Kommun finns fina naturområden att besöka och det finns sammanlagt ca. 13 mil vandringsleder i kommunen. Hitta tips på spår och vandringsleder.

I kommunen har vi tre Naturreservat och två Natura 2000-områden. Alla unika på sitt sätt med naturtyper, växter och arter värda att bevara. Hitta till Naturreservat och Natura 2000-område.

Visa hänsyn mot djur och natur, föreningar, markägare och andra besökare i området, tänk på miljön och ta med skräpet hem. Alltså inte störa – inte förstöra.

Vill du veta mer om vad som gäller då man vistas ute i naturen och idkar friluftsliv. Kika in på naturvårdsverkets sida om Allemansrätten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..