Elisabeth Hesselblads födelsehus - Dockskåpet

Elisabeth Hesselblads födelsehus Foto Thomas Örn

Heliga Elisabeth Hesselblad, Sveriges andra helgon, föddes i Fåglavik den 4 juni 1870 och dog i Rom 1957. Den 5 juni 2016 kanoniserades /helgonförklaras Elisabeth av påve Franciscus

Elisabeth Hesselblads födelsehus – Dockhuset

Besök huset där Heliga Elisabeth föddes!

Den 4 juni 1870 föddes Maria Elisabeth Hesselblad och hon dog i Rom i Casa di Santa Birgida. Familjen bodde i Fåglavik fram till Elisabeth var 1 år, då familjen flyttade till Falun.
Huset i Fåglavik finns ännu kvar och har under många år varit ett konstnärshem för konstnären Jan Van den Bergen 1938-2010 och Lia Schubert 1926-1999, känd danspedagog och koreograf som tog jazzbaletten till Sverige.

4 juni 1870

Mitt i försommaren föds Maria Elisabeth. Någon barnmorska finns inte att hitta när det är dags. Föräldrarna ber Stina om hjälp, en äldre kvinna i grannskapet. Allt går dock väl. Stina lyfter upp den nyfödda Maria Elisabeth Hesselblad, lägger henne på stenen framför kakelugnen. Varför gör du så - frågar den nyblivna mamman? Stina stannar upp och säger; Barnet måste härdas, hon har stora prövningar framför sig, och kommer att bli något alldeles särskilt. Först långt senare i tiden, lyfts denna händelse fram som ett märkligt förebud.
Familjen Hesselblad hade en lanthandel i Fåglavik och bodde på andra våningen i samma hus. I närheten ligger den nya järnvägen, västra stambanan, som bara några decennier tidigare byggts genom orten. Hennes föräldrar var Robert Hesselblad och Catharina Pettersdotter Dag. 

Birgittinorden

Elisabeth växte upp tillsammans med många syskon och redan som 18-års ålder emigrerade hon till Amerika för att hjälpa upp familjens ekonomi och utbildade sig till sjuksköterska. 1902 upptogs Elisabeth i katolska kyrkan. Sex år senare började Elisabeth en serie resor som förde henne till existerande Birgittakloster och hon kom att ingående studera ordens liv. Elisabeth kom att återföra Birgittinordern till Birgittahuset vid Pizza Farnese. och upprättar också kloster i Sverige och i många länder. Denna gren av Birgittinordern har i dag över femtio kloster över världen. Heliga Elisabeth slutar sina dagar 1957 i Birgittahuseti Piazza Farnese i , Rom, där hon sedan dess har sitt sista vilorum.

5 juni 2016 helgonförklarades Elisabeth

Vid Vatikanen i Rom samlas tiotusentals människor för att vara med när Elisabeth Hesselblad helgonförklaras av påve Franciscus.
I Vatikanradions meddelande betonas särskilt tre drag i Heliga Maria Elisabeths Hesselblads gärning: meditation, omsorg om behövande och den ekumeniska dialogen. I rubriken talas det till och med om henne som en pionjär för den ekumeniska dialogen.

Vid kapellet i Fåglavik står en minnessten över Elisabeth Hesselblad som kom på plats då hon salighetsförklarades av påven år 2000.

Elisabeth Hesselblads födelsehus är öppet för besökare.
Lyssna til en auidioguide: Fåglaviks kapell och om Elisabeth Hesselblad Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det går bra att gå till Fåglavik via pilgrimsleden Elisabeth Hesselbladsleden.