Artikeln publicerades 8 mars 2022
Herrljunga växer, och kvinnorna står för hela ökningen
I Herrljunga var det kvinnorna som stod för hela befolkningsökningen förra året. Kommunen ökade med 57 personer, och det är tack vare att fler kvinnor fötts och flyttat till kommunen än vad som flyttat härifrån eller gått bort. Männen minskade i antal med en person, medan kvinnorna totalt sett blev 58 fler.
Li Johansson Nyström är en av de kvinnor som flyttat till Herrljunga under 2021. Hon arbetar sedan två år tillbaka som folkhälsostrateg på Herrljunga kommun, och när hon fick jobbet bodde hon och hennes familj, bestående av mannen Christian och döttrarna Else 6 år och Edith 4 år, i Göteborg. Förra sommaren sade dem upp sin lägenhet i Örgryte och flyttlasset gick till Herrljunga.
Vi hade väl aldrig tänkte Herrljunga, om det inte vore för att jag fick jobb här, säger Li. Vi visste ingenting om orten, förutom Herrljunga cider då, skrattar hon.
Så fick jag jobb här, och jag minns att jag tänkte när jag gick ifrån tågstationen till kommunhuset, att det här känns som hemma, och det var verkligen första gången jag var i Herrljunga. Kanske för att det liknar Älvsbyn i Norrbotten, som jag kommer ifrån, där stannar tåget också i centralorten, och så Storgatan som leder bort till kommunhuset.
Då föddes tanken föddes om att flytta hit.
När valet sedan stod mellan Göteborg och Herrljunga kom Lis man hem en dag och var trött på stadstrafiken och sa:
Nu orkar inte jag det här längre, nu flyttar vi till Herrljunga! Det är så mycket trafik, så mycket köer och så mycket tid på spårvagnar.
Då bestämde vi oss för att flytta hit, berättar Li.
När vi väl var runt i Herrljunga och tittade såg vi att här kan man hyra ett radhus, och några veckor senare kom det ut ett på gaveln som blivit ledigt. Och nu tycker jag det känns som att vi alla trivs och känner oss hemma, och att det har gått så himla lätt att komma in i allt.
Varför ska då andra välja att flytta till Herrljunga?
Det är väldigt trevligt i Herrljunga, folk är väldigt trevliga, säger Li. Vi har lärt känna några andra familjer som också är nyinflyttade, och dem säger också att det är väldigt lätt att prata människor här och att dem är så trevliga. Folk känns också väldigt öppna och hjälpsamma och jag upplever att man tycker att det är kul att få visa upp vad orten har att erbjuda. Det känns som man tas emot väldigt fint.
Vi vill också vara engagerade i saker som föreningsliv, berättar Li, även i de aktiviteter som barnen håller på med, och det känns verkligen som det är möjligt i Herrljunga. Det är lätt att komma in i föreningar och det behövs ofta folk som hjälper till, och då lär man ju känna hur mycket folk som helst, säger Li.
Vardagslivet är också så enkelt här. Och på helgerna kan man ju lätt ta sig in till en stad, man kan åka till Borås, Alingsås eller Göteborg. Det finns väldigt många alternativ, avslutar Li.
Lis smultronställen i Herrljunga kommun
- Orraholmen, ett så himla fint ställe att gå till och grilla korv, eller bara titta på vattnet. Så vackert med alla vasstrån och vattnet i bakgrunden. I helgen gick vi lite längre bort och klättrade upp i fågeltornet och spanande på svanarna med kikaren.
- Elljusspåret, första gången jag var där blev jag helt tagen av skogen, skogen där är jättevacker, och det är olika skog bara på den korta sträckan. Nu sitter det även aktivitetsskyltar där och så kan man stanna upp vid varje skylt, så står det lite hälsofakta, och så är det en bild för vuxna och en för barn på aktiviteter att utföra längs vägen.
- Crea Diem bokcafé i Od. Där är så fint och mysigt, och när man sitter ute i trädgården där kan barnen springa till skogen i anslutning till cafét och leka under tiden man själv fikar, och så kan man kika på böcker sen. Det tycker jag är ett riktigt smultronställe.
- Harabergets hembygdspark är en given plats. Hembygdsföreningen gör ett fantastiskt ideellt arbete och ordnar flera aktiviteter för barn både under sommar och vinter.