Artikeln publicerades 13 mars 2023

Kunskapskällans elever

Alva Fransson kommer från Vara, och går tredje året på Kunskapskällans humanistiska program. Det är ganska likt samhällsprogrammet, men har en inriktning på språk och kultur.

Alva Fransson

Alva berättar att de i stort sett läste samma ämnen som samhällseleverna under de första två åren, för att nu i årskurs tre inrikta sig mer på humanistämnen.

Språk och historia är Alvas stora passion i livet. Hon började läsa tyska i högstadiet och fortsatte med det även på gymnasiet. Sedan bytte hon tyskan mot franska, och började även läsa spanska. Lägger man till latin, som är ett av de obligatoriska ämnena för humanisterna, så behärskar Alva sex språk. Latin är ett av hennes favoritämnen, vilket man läser under utbildningens andra år.

Jag har alltid varit intresserad av språk och har rest mycket ända sedan jag var liten, berättar Alva.

Valet av skola blev ganska enkelt då hon hade gjort besök i de skolor som finns i närområdet.

Kunskapskällan bjöd på mindre klasser och en mycket mysigare känsla. Här känner alla varandra och kontakten mellan lärare och andra elever är jättebra, säger Alva.

Alva vet inte vilket yrke hon satsar på i framtiden, men helt klart är att världen lockar. Kanske kan hennes drömjobb som författare eller lärare kombineras med mycket resor. Direkt efter skolan planerar hon att jobba ihop lite pengar för att ha råd att upptäcka nya delar av världen, men sedan vill hon läsa vidare inom språkens och kulturens värld!

Alva Fransson