Artikeln publicerades 9 mars 2023

Rörelse på rast!

Just nu pågår projektet Rörelse på rast i skolor i Herrljunga, Vårgårda, Alingsås och Lerum. Projektet vill uppmuntra till rörelse och socialt umgänge på raster i grundskolan, men även skapa intresse för att aktivera sig på fritiden. Det pågår en pilot under läsåret 2022/2023, sedan erbjuds alla skolor att vara med. Till en början riktas projektet främst till elever på låg- och mellanstadiet.

Leia rörelse på rast

Jag mår mycket bättre när jag rör mig, berättar Leia Samuelsson som går i tvåan på Stadsskogenskolan i Alingsås. Frisk luft på rasten gör mig pigg och då orkar jag mer på lektionerna. Och så är det lättare att lära mig nya saker när jag rört på mig.

Vilken är din favoritaktivitet?

När vi har hinderbana på fredagar tror jag. Det är det bästa. Eller de olika stationerna på konstgräset. När vi har hinderbana gör vi olika grejer. Vi går mellan pinnar, tar oss igenom rockringar och går igenom rep som är knutna mellan träden. Som en laserbana. Och så kan vi kasta ärtpåsar för att försöka träffa koner på marken.

Tycker du det är roligt?

Ja, fredagarna är väldigt roliga. Då kommer Louice Sävenstrand hit och Fredrik Melin är också med. De fixar medan vi har lektion och kör ut alla grejer med vår gröna vagn och sätter upp en flagga så att vi vet vart vi ska. Då brukar jättemånga i klassen vara med. Minst hälften! Vi brukar också lyssna på musik, någon barnlista eller så får vi önska egna låtar.