Artikeln publicerades 26 mars 2021

Kunskapskällan vann pris som årets UF-skola

Det regionala mästerskapet i Ung Företagsverksamhet (UF) är avgjort. Kunskapskällan i Herrljunga tog hem priset för Årets skola. UF-eleverna har också haft en minimässa på där de sju UF-företagen visade upp sina varor och tjänster.

Gymnasieskolan Kunskapskällan

I kursen Ung företagsamhet får eleverna lära sig att starta, driva och slutligen avveckla sitt företag.
I fredags utsågs Kunskapskällan i Herrljunga i till Årets UF-skola i regionen. Annika Dahlbom är ansvarig UF-lärare och tycker att priset känns som ett erkännande på att allt som görs fungerar.

Jag är ensam UF-lärare på skolan, även om jag har mycket stöd från mina kollegor. Det känns så skönt att få bekräftelse på att vi står ut som en skola med ett stort engagemang. Sen blir det lite reklam för oss, vi vill ju ha fler elever som väljer oss och upptäcker att det är jättebra att gå här. Eller hur? skrattar Annika och tittar på Leona Nikq, som är en av hennes UF-elever.

Annika Dahlbom

Annika Dahlbom

Leona håller med Annika om att det är en jättebra sammanhållning mellan eleverna.

Absolut, säger Leona. Det är verkligen en jättebra sammanhållning mellan eleverna här.

Leona är ekonomiansvarig på företaget See Me UF, som drivs av sex elever som säljer hoodies med reflextryck av en ros på. Deras tanke var att många ungdomar inte vill bära reflex för att det inte är så snyggt, så idén är en snygg och stilren hoodie med ett reflextryck på, så man syns i mörkret. Och företaget har gått bra, hittills är 24 hoodies sålda, och fler är beställda.

Miriam Skoog Johansson och Leona Nikq 

Miriam Skoog Johansson, VD för See Me UF, (till vänster) och Leona Nikq, ekonomiansvarig på See Me UF, (till höger)

Minimässa på Kunskapskällan

Eftersom ett av kunskapsmålen i kursen är att klara av att ställa ut på en mässa, presentera sin produkt och att sälja den, ville vi inte missa detta moment, säger Annika. Eleverna har planerat sina montrar, skapat loggor, presentationer och framställt prototyper eller säljklara produkter att ha i montrarna.

Årets elever har varit snabba på att komma på idéer och de flesta har visat driv och energi. Tyvärr är det inte så mycket folk som kan se deras montrar men vi har låtit lärarna poängsätta dem, säger Annika.

Motiveringen för årets UF-skola i regionen;

Skolan har under många år lyckats upprätthålla en imponerande hög andel UF-elever. Med entreprenörskap som en av fyra ledord har skolan visat vägen för både lärare och elever. Även den lilla skolan kan ge eleverna stora möjligheter.

Thereze Gunnarsson, rektor på Kunskapskällan säger;

Det är fantastiskt att se elevernas kreativitet. Dom tycker att det är svårt i början men i slutet av läsåret så står dom ändå där och har klarat alla moment och lyckats driva sitt företag hela vägen.