Artikeln publicerades 28 juli 2020

Bekräftad smitta i andra provtagning efter att coronasmittad arbetat i hemtjänsten

Den andra provtagningen av tidigare rapporterad smittspårning visar att ett fåtal ur personalen i hemtjänsten har blivit bekräftade med covid-19.

Provtagning

Foto: Mostphotos. Exempelbild på provtagningsrör.

Resultatet är efter den smittspårning som gjorts då en vikarie i hemtjänsten bekräftats smittad av covid-19 efter att ha arbetat i hemtjänsten i början av juli, trots besked från vårdcentralen om att vara hemma tills provsvar kommit.

Den första provtagningen visade inte på några smittade men den andra provtagningsomgången har nu visat på bekräftade fall.

Tyvärr visar denna andra provtagning att ett fåtal personer som arbetar inom hemtjänsten har bekräftats med covid-19, säger Berith Källerklint, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Herrljunga kommun. Smittspårningen har inte påvisat någon smitta bland brukare, vilket vi är tacksamma för.

Eftersom inkubationstiden för covid-19 kan vara upp till 14 dagar behövs minst två testomgångar i smittspårning. En omfattande provtagning och smittspårning har nu gjorts och kommer i viss mån att fortsätta.

Vi fortsätter nu att smittspåra eftersom det andra provet kom tillbaka med ett fåtal positiva svar för covid-19, säger Berith Källerklint.

Som tidigare erbjuder vi provtagning för all personal inom vård- och omsorg som känner av symtom och vi följer de rekommendationer som finns. Känner man sig det minsta sjuk stannar man hemma, det är jätteviktigt, säger Jennie Turunen, tillförordnad socialchef.