Artikeln publicerades 15 juli 2020

Inga smittade i första provtagning efter att coronasmittad arbetat i hemtjänsten

En första provtagning av de cirka 50 personer som helgen den 4-5 juli träffade en vikarie, som senare visade sig vara smittad av covid-19, är nu klar.

– Denna första provtagning visar att ingen av de 50 personerna smittats av corona, säger Berith Källerklint, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Herrljunga kommun. Naturligtvis är vi lättade.

Det rör sig om en person som tog ett coronaprov i slutet av vecka 27, och som fick ett positivt svar för covid-19 i på tisdagen den 7 juli. Under mellantiden arbetade personen, som är vikarie inom hemtjänsten, trots besked från vårdcentralen om att vara hemma tills provsvar kommit.

Personen kom i kontakt med cirka 30 personer ur personalen och ungefär 20 brukare. En omfattande provtagning och smittspårning påbörjades så snart situation stod klar för ansvarig chef.

– Vi fortsätter nu med en andra omgång prov av samtliga personer, eftersom inkubationstiden kan vara upp till 14 dagar, säger Berith Källerklint. Vi får definitivt besked någon gång i nästa vecka.

Herrljunga kommun informerar