Artikeln publicerades 9 juli 2020

Coronasmittad arbetade inom hemtjänsten den gångna helgen – smittspårning pågår

 Herrljunga kommun bedriver smittspårning och screening för covid-19 sedan det stått klart att en smittad person arbetat inom hemtjänsten den gångna helgen.

– Det handlar om en person som tog ett prov i slutet av förra veckan, och som fick ett positivt svar för covid-19 i på tisdagen, säger Berith Källerklint, medicinskt ansvarig sjuksköterska. Under mellantiden arbetade personen, som är vikarie inom hemtjänsten, den gångna helgen, trots besked från vårdcentralen om att vara hemma tills provsvar kommit.

Personen har varit i kontakt med cirka 30 kollegor och mellan 15 till 20 vårdtagare i Herrljunga tätort.

– Så fort vi fick klart för oss vad som hänt, så har personen tagits ur tjänst, och vi har påbörjat provtagning av de aktuella grupperna, säger Berith Källerklint. Vi har under onsdagen tagit prover på större delen av personalgruppen, och tagit kontakt med de som befinner sig på annan ort, så att de kan uppsöka vårdcentral där.

Berörda brukare kommer att kontaktas snarast. Resultat av de prover som nu tas förväntas bli klara i början av nästa vecka. Den smittade personen arbetar inte längre för Herrljunga kommun.

Herrljunga kommun informerar