Artikeln publicerades 15 december 2021

Herrljunga kommun vinner Bästa tillväxt 2021 i Västra Götaland!

Diplom Bästa tillväxt

Varje år delar kreditupplysningsföretaget Syna ut priset Bästa tillväxt till den kommun i varje län där företagen växer bäst. I år går förstapriset till Herrljunga kommun! Dessutom i tuffast tänkbara konkurrens. På andra och tredje plats återfinns Hjo respektive Vårgårda.

Utmärkelsen Bästa tillväxt har delats ut sedan 2007 och går varje år till den kommun som har störst andel företag som nyanställer, ökar sin omsättning och går med vinst. På så sätt skapas ett tillväxtindex som gör att kommunerna i ett län kan jämföras med varandra och hur utvecklingen sett ut över tid. Och det går bra för näringslivet i Herrljunga kommun. Så bra att kommunen tar täten bland Västra Götalands kommuner.

Gunnar Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Herrljunga är både glad och stolt över utmärkelsen.

De senaste åren har vi jobbat systematiskt med att utveckla dialogen mellan kommunen och våra företagare, stora som små, för att tillsammans skapa ett gott näringslivsklimat där det är enkelt att både etablera nya företag och vidareutveckla de företag som redan har Herrljunga som bas.

Att vi också är på elfte plats i Svensk Näringslivs ranking förstärker bilden av ett bra näringslivsklimat. Vi vill rikta ett stort tack till alla företag och företagare för deras fina insatser och det positiva sätt de marknadsför vår kommun på, säger Gunnar.

En utmaning framöver är att fortsätta utveckla vår branchbredd, säger kommundirektör Ior Berglund. Det tror vi bidrar till att skapa ett hållbart och livskraftigt näringsliv i linje med vår vision ”Ett Herrljunga med Växtkraft”.

Carl-Olov Holmström, VD för näringslivsbolaget Fokus Herrljunga, blir glatt överraskad av utmärkelsen.

På senare år har vi placerat oss högt på listan över kommuner i Västra Götaland med god tillväxt. Att vi på nytt står överst på pallen är naturligtvis mycket glädjande och ett bevis så gott som något på att vi har många duktiga företagare i kommunen, säger han.

Trots Coronapandemin har vi klarat oss ganska bra menar Carl-Olov. Inledningsvis kändes det rätt så skakigt, men oron förbyttes ganska snart till en viss optimism.

Naturligtvis har näringslivets sammansättning med några större, framgångsrika företag och många små och medelstora välskötta företag utgjort en stabil grund att stå på. Framför allt är det tillverkningsindustrin som gått bra, även om man i vissa fall haft problem med att få fram komponenter från underleverantörer. Vi är också imponerade av de mindre företagens idérikedom som gjorde det möjligt att överleva de restriktioner som infördes på grund av pandemin, och till och med expandera, avslutar Carl-Olov.