Artikeln publicerades 15 februari 2023

Kunskapskällans elever på praktik

Casper Josefsson

Casper Josefsson går andra året på bygg- och anläggningsprogrammet och stortrivs med både utbildning och skola. Eleverna har redan fått vara ute ett par perioder på praktik och Casper tycker det är jätteroligt och väldigt lärorikt. Under hösten har han hunnit med alltifrån att bygga väggar till att sätta panel och bygga takstolar.

Jag har känt mig välkommen, och jag får vara med att testa på alla arbetsmomenten, säger han om sin praktikplats på en byggfirma i Vårgårda.

Elevernas lärare besöker kontinuerligt praktikplatserna för att se så allt går bra och de har en bra kontakt med handledarna.

Första året på bygg- och anläggningsprogrammet innehåller inte så mycket praktik, utan tiden ägnas åt att lära sig grunderna inom bygg i skolan. När eleverna går i årskurs två och tre är halva skoltiden ute på praktikplatser. Fyra veckor praktik varvas med fyra veckor i skolan. När de har undervisning i skolan så är det fortfarande två dagar som tillbringas i bygghallen.

På frågan varför det blev just byggprogrammet så svarar Casper att han alltid har tyckt om att bygga saker hemma. Att hans pappa som är målare är nog troligtvis också en bidragande orsak.

Jag tror att det är lätt att få ett jobb efter skolan och utbildningen är väldigt bra, säger Casper.

Kunskapskällan var ett naturligt val av skola då han är född och uppväxt i Herrljunga. Närheten till skolan och att klasserna är små ser han som mycket positivt.

Det är lättare att få hjälp av lärare då vi inte är så många elever, säger Casper.

Att få se något växa fram från grunden när man bygger saker är det som lockar mest med yrket.

När allt är klart kan man stolt se att “detta har jag varit med och byggt”, säger Casper.

Casper kommer troligtvis vilja börja jobba direkt efter skolan även om han säkrat upp med att läsa de högskoleförberedande ämnena i skolan.

Det är bara ett par extra lektioner i veckan, säger han.

Efter att eleverna gått ut bygg- och anläggningsprogrammet väntar en lärlingstid på tre år innan man klassas som “fullbetald”.

Casper Josefsson