Artikeln publicerades 26 juni 2018

Bevattningsförbud i Herrljunga kommun

Herrljunga kommun informerar

Bevattningsförbudet gäller trots nederbörd. Grundvattnet är som lägst i september och det regn som kommit det senaste veckorna har primärt gått till växtlagret. Bevattningsförbudet kommer att vara kvar tills vi ser en större återförsel av grundvattnet.

Under våren 2018 har det kommit mindre nederbörd än normalt. Sommaren har varit rekordvarm och torr. Den nederbörd som kommit sedan dess har varit obetydlig med tanke på grundvattnet.

Det innebär att våra grundvattennivåer är låga. Eftersom vi inte vet hur det blir med nederbörden framöver behöver vi agera för att förebygga brist på dricksvatten.

Vad innebär förbudet?

Herrljunga Vatten har beslutat att införa bevattningsförbud för alla med kommunalt vatten.

Du får INTE:

• vattna gräsmattor
  • fylla pooler och använda vattenspridare. Bevattningsförbudet gäller alla pooler, även uppblåsbara pooler, badtunnor och spa-bad. Att fylla en liten barnpool är dock tillåtet.

Bevattningsförbudet gäller för alla med kommunalt vatten i Herrljunga kommun, med vissa undantag för företag som behöver vatten för att kunna driva sina verksamheter.

Bevattningsförbudet gäller inte dig som har egen brunn, men vi rekommenderar ändå att du är sparsam på grund av de generellt låga grundvattennivåerna.

Beslutet gäller tills vidare.

Har du några frågor eller funderingar? Kontakta Herrljunga Vattenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som ansvarar för det kommunala vattennätet.