Artikeln publicerades 26 mars 2020

Uppdaterad: 2020-05-22

Herrljunga kommun vidtar åtgärder för att förhindra spridning av coronaviruset

Herrljunga kommun följer Folkhälsomyndigheten och andra expertmyndigheters instruktioner om hur coronaviruset ska hanteras. Det är viktigt att vi tillsammans tar ansvar för att minska smittspridningen

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att förebygga smittspridning hos riskgrupper, framför allt äldre.

Undvik besök på kommunens boenden

Från och med 1 april råder det ett nationellt besöksförbud på alla Sveriges äldreboenden. Det meddelade regeringen 31 mars.

Vi ber dig att inte besöka Herrljunga kommuns särskilda boenden, både äldreomsorg och korttid, Daglig verksamhet samt boende inom LSS just nu. Det här gör vi för att förebygga smittspridning hos riskgrupper, framför allt äldre.

Har du frågor om detta beslut så kontakta vår medicinskt ansvariga sjuksköterska Berith Källerklint 0513-171 95.

Skolor och förskolor håller öppet, gymnasieskolan inför distansundervisning

Herrljunga kommun planerar i nuläget att hålla förskolor, skolor och fritidshem öppna. Vi följer regeringens, riksdagens och svenska myndigheters rekommendationer och arbete gällande coronaviruset. Nya beslut kan fattas om läget förändras.

Från och med 18 mars studerar elever från Herrljunga kommuns gymnasium Kunskapskällan hemifrån. Även vuxenutbildningen i Herrljunga inför distansutbildning för elever. Alla gymnasieelever skrivna i Herrljunga kommun har möjlighet att äta eller hämta lunch, läs mer under sidan frågor och svar.

Vårt förhållningssätt i skola, förskola och fritidshem:

 • Friska barn går i förskola och skola. Vid symtom på luftvägsinfektion, även lindriga symtom, uppmanar vi alla barn och elever att stanna hemma från förskola och skola och undvika sociala kontakter. För säkerhets skull bör ditt barn vara symtomfri i två dygn innan hen kommer tillbaka till skolan.
 • Barn i familjer där vårdnadshavare är hemma har ingen rätt till fritids, enligt Regler och avgifter för förskola och fritidshem .PDF
 • Ingår ditt barn i någon riskgrupp? Kontakta din skolas skolsköterska.
 • Simundervisningen är inställd tills vidare.

Aktuell information från myndigheterna

Aktuell och bekräftad information hittar du på Krisinformation.selänk till annan webbplats eller Folkhälsomyndigheten.selänk till annan webbplats.

Det florerar mycket information om coronavirussjukdom covid-19. Tänk på källkritiken när du tar del av information. Vad baseras informationen på? Är den informationen bekräftad vetenskapligt? Så håll dig gärna uppdaterad på några av våra mydigheters webbplatser eller sociala medier för att ta del av bekräftad information.

Herrljunga kommun följer ansvariga myndigheters rekommendationer gällande covid-19.

Anpassningar i våra verksamheter

För att minska smittspridningen har vi gjort vissa anpassningar i våra verksamheter. Herrljunga kommun ställer in våra publika arrangemang från 12 mars. Det innebär alla arrangemang som innefattar externa besökare.

Några av våra åtgärder:

 • Herrljunga kommuns Bibliotek och kulturhus publika evenemang är avbokade.länk till annan webbplats
 • Konserter anordnade av Kulturskolan ställs in tills vidare.
 • Restaurang Nyhaga vid Hagens äldreboende i Herrljunga är stängd tills vidare.
 • Öppen förskolan samt Freetime/fritidsgården stänger sin verksamhet tills vidare.
 • Dagträffen är stängd tills vidare.
 • Tillfälligt ändrat måltidsutbud i skolrestaurangerna från 18 mars.
 • Herrljunga Sportcenter ställer in seniorträningen och vattengympan tills vidare samt avvaktar med att släppa nästa omgång simskola.
 • För Herrljunga kommuns räddningstjänst gäller tills vidare följande: Tillsynsverksamheten upphör. Endast akuta ärenden tas om hand. All utbildningsverksamhet upphör också samt besöksförbud införs på räddningstjänstens stationer. Dessa åtgärder är insatta för att skydda den operativa personal samt ambulansverksamheten.
 • Herrljunga knallemarknad är inställd tills vidare.

Läs mer om våra vidtagna åtgärder för att underlätta för våra lokala företag.

Vi fortsätter informera om vikten av god handhygien i alla våra verksamheter. Informationsaffischer är uppsatta i våra fastigheter och vid toaletter. Vi skärper hygienreglerna kopplat kring och i våra kök.

Vid symtom på luftvägsinfektion, även lindriga symtom eller snuva, hosta eller feber, uppmanar vi all vår personal och våra elever att stanna hemma från arbete, förskola och skola och undvika sociala kontakter.

Råd till dig som är 70 år eller äldre

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats uppmanar dig som är över 70 år att begränsa dina sociala kontakter så gott det går:

 • Begränsa nära kontakter med andra.
 • Undvik platser med många människor som till exempel affärer eller kollektivtrafik.
 • Håll kontakten med nära och kära via telefon eller dator.
 • Promenera gärna utomhus.
 • Be om hjälp med att handla mat.

Stanna hemma när du är sjuk

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Vanliga symtom på covid-19

 • hosta
 • feber
 • andningsbesvär
 • snuva
 • halsont
 • huvudvärk
 • muskel- och ledvärk
 • illamående

Läs mer på: Folkhälsomyndigheten Skydda dig och andra från smittspridninglänk till annan webbplats och Krisinformation.selänk till annan webbplats.

Skydda dig själv och andra

Folkhälsomyndighetens råd skydda dig själv och andra

Foto: Folkhälsomyndigheten. Klicka för att förstora bilden.

Syntolkning

Friskt barn - var uppmärksam på symtom

Det är okej att: handla i butik, åka kollektivt, umgås med vänner, vara utomhus, umgås hemma och träna utomhus. Förutsatt att du håller avstånd till andra och är uppmärksam på symtom. Res inte om du inte måste!

Frisk vuxen - var uppmärksam på symtom

Det är okej att: handla i butik, umgås med vänner, vara utomhus, umgås hemma och träna utomhus. Förutsatt att du håller avstånd till andra och är uppmärksam på symtom. Res inte om du inte måste och försök undvika/hitta ett alternativ till kollektivtrafiken.

70+ eller annan riskgrupp, till exempel yngre personer med bakomliggande sjukdomar

Var gärna utomhus och träna utomhus men håll avstånd till andra. Undvik/hitta alternativ till att handla i butik, umgås med vänner och umgås hemma. Res inte och åk inte kollektivt!

Sjuk - har symtom

Stanna hemma! Du bör absolut undvika att handla i butik, umgås med vänner, träna utomhus, resa och åka kollektivtrafik! Försök att inte umgås hemma, håll avstånd. Du kan vara utomhus men håll avstånd till andra.

Isolerad - smittad med covid-19

Stanna hemma! Du bör absolut undvika att handla i butik, umgås med vänner, träna utomhus, vara utomhus, resa och åka kollektivtrafik! Försök att inte umgås hemma, håll avstånd.

Källa: bilden är hämtad från Folkhälsomyndighetens webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Behöver du vård – besök först 1177.se

 • På webbplatsen 1177 Vårdguiden får du råd och vägledning om när och var du bäst får vård.

1177.se om det nya coronavirusetlänk till annan webbplats

 • Du kan också göra Region Stockholms självskattningstest, för att se om du behöver kontakta vården.

Självskattningstestlänk till annan webbplats

 • Om du behöver söka vård, ska du först ringa till sjukvårdsrådgivningen 1177. Det är viktigt att inte åka direkt till en mottagning om du har symtom.
 • Vid livshotande tillstånd är det alltid 112 som gäller.

Frågor och svar om coronaviruset gällande vår verksamhet

Herrljunga kommun följer de rekommendationer som ansvariga myndigheter har tagit fram och har beredskap för ett eventuellt förändrat läge. Läs om de vanligaste frågorna som vi får just nu, gällande vår verksamhet.

Information about covid -19 in other languages

Teckenspråkstolkad, syntolkad och lättläst information

På Krisinformation.se hittar du Teckenspråkstolkad, syntolkad och lättläst information om covid-19.länk till annan webbplats

På Folkhälsomyndighetens hemsida hittar du Lättläst om covid-19länk till annan webbplats.